Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op 

Tel nr: 010-4259033 

 Email: info@mathenesserapotheek.nl

Slapeloosheid is een slaapstoornis waarbij je moeilijkheden hebt om in slaap te kunnen komen en om in slaap te blijven. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van slapeloosheid.

Normale slaap:

Het is normaal als je slaapduur vijf tot tien uur bedraagt en wanneer je vijftien minuten nodig hebt om in slaap te vallen. Twee tot drie keer per nacht even wakker worden is normaal, tenzij je problemen hebt om weer in slaap te vallen.

Symptomen van slapeloosheid:

Naast het slecht kunnen slapen word je wanneer je slapeloosheid hebt ’s ochtends vaak te vroeg wakker. Als je wakker wordt heb je het gevoel te weinig nachtrust te hebben gehad. Overdag kan je te maken hebben met functioneringsklachten als:

  • Concentratieproblemen.
  • Vermoeidheid.   
  • Geheugenproblemen.
  • Lusteloosheid.
  • Prikkelbaarheid.

Oorzaak van slapeloosheid:

In veel gevallen is er geen duidelijke oorzaak van de slapeloosheid. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Ziekte.
  • Pijn.
  • Depressie.
  • Angst.
  • Stress.
  • Een oncomfortabele slaapplek.

Slaapproblemen bij kinderen:

Slapeloosheid bij kinderen kan worden veroorzaakt door het ontbreken van een avondritme. De overschakeling van actief buitenspelen naar slapen is te groot. Het is verstandig om een vast avondritueel aan te houden.

Slaapproblemen kinderen:

Het inschatten hoeveel slaap je kind nodig heeft, is lastig. Het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere, en hoe groter ze worden, hoe langer ze kunnen opblijven. Ieder kind kan ook periodes hebben dat het moeilijk in slaap valt. Bij jonge kinderen is rust en regelmaat heel belangrijk om goed te slapen. Bij het voorkomen en behandelen van slaapproblemen spelen rust en regelmaat dan ook een belangrijke rol. Voor baby's moet de dagindeling duidelijk en voorspelbaar zijn. Wakker worden, voeden, verschonen, "spelen", jengelig worden, naar bed gaan, slapen en dan herhaalt de cyclus zich. Het is belangrijk om goed op de signalen van je baby te letten. Zodra het tekenen van vermoeidheid toont moet het de kans krijgen om te slapen. Met problemen bij het slapen gaan kun je altijd terecht bij het consultatiebureau
voor advies. Peuters beleven overdag veel en kunnen dit nog niet zo goed uiten. Bovendien hebben ze daarbij vaak erg veel fantasie. Dit kan leiden tot spannende dromen. Bij peuters komt angst voor monsters en de nacht ook regelmatig voor. Ook hier geldt weer dat regelmaat en rust kunnen helpen: elke avond op een vast tijdstip naar bed met hetzelfde ritueel. Zorg dat het kind rustig is als het naar bed gaat,
dus bij voorkeur geen spannende televisie-serie of stoeipartij vlak voor het slapen gaan! Een goede slaap wordt bevorderd door een niet te warme slaapkamer en frisse lucht. Ook is het belangrijk om een kind niet te dik toe te dekken. Verder kan voeding ook invloed hebben op goed inslapen en doorslapen, cafeïne-houdende dranken zoals cola kunnen bijvoorbeeld beter vermeden worden 's avonds.