Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op 

Tel nr: 010-4259033 

 Email: info@mathenesserapotheek.nl

Keelpijn is een vervelende klacht die kan ontstaan als gevolg van een infectie van de keel. De infectie veroorzaakt een keelontsteking, met keelpijn als gevolg.

Oorzaak van keelpijn:

Keelpijn kan ontstaan als gevolg van een virusinfectie of een bacteriële infectie in de keel. Keelpijn komt vaak voor bij verkoudheid of griep. Vaak gaat het samen met andere klachten die veroorzaakt worden door de virusinfectie, zoals hoofdpijn, hoesten en een verstopte neus. Keelpijn hoeft niet altijd een infectie als oorzaak te hebben. Het kan ook zijn dat je je stem verkeerd gebruikt, te veel schraapt of vaak schreeuwt. Dat kan ook een zere keel veroorzaken.

Symptomen van keelpijn:

Bij keelpijn kun je een heftige pijn in je keel hebben, maar het kan ook zijn dat je een licht brandende pijn in je keel hebt. Dit kan voor iedereen en ook per infectie verschillend zijn. Als je keelpijn hebt kun je ook last krijgen van pijn bij het slikken als gevolg van zwelling in de keel.

Andere symptomen die bij keelpijn horen zijn:

  • Rode en opgezwollen amandelen.
  • Opgezette en gevoelige klieren in de hals.
  • Witte stippen en dik, taai slijm achter in de keel.
  • Droge keel.

Bij kinderen komt een bacteriële keelinfectie vaker voor dan bij volwassen. Als je kind keelpijn heeft, resulteert zich dit in het niet meer zo vaak doorslikken van het speeksel, omdat dit pijn doet. Je kunt zien dat je kind zijn speeksel niet goed meer doorslikt als het gaat kwijlen. Verder gaat keelpijn bij kinderen regelmatig gepaard met oorpijn. Als je kind erg ziek is, speeksel niet wegslikt of het benauwd heeft, ga dan
naar je huisarts. Keelpijn bij baby’s en peuters kan eventueel wijzen op roodvonk.