Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op 

Tel nr: 010-4259033 

 Email: info@mathenesserapotheek.nl

Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen met aderen erin en zitten rondom de anus. Ze zijn het beste te vergelijken met spataderen. Uitwendige aambeien zijn te zien als roodblauw doorschijnende knobbeltjes rondom de anus. Inwendige aambeien zitten aan de binnenkant van de anus. De inwendige veroorzaken over het algemeen nauwelijks last.

Wat zijn de klachten?

Veel voorkomende klachten zijn jeuk en pijn aan de anus, slijmafscheiding en/of (helderrood) bloed op de ontlasting en ‘remsporen’ in het ondergoed.

Mogelijke oorzaken:

Aambeien kunnen ontstaan door teveel druk op de zwellichamen. Dit kan vooral optreden bij langdurig persen tijdens het poepen (bij verstopping, eventueel veroorzaakt door bepaalde geneesmiddelen), door vezelarme voeding en door weinig lichaamsbeweging. Ook bij mensen die een zittend beroep hebben kan teveel druk op de zwellichamen optreden waardoor aambeien kunnen ontstaan. Bij vrouwen komen aambeien vaker voor tijdens de zwangerschap en net na de bevalling.

Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:

  • Als de klacht langer dan 3 weken bestaat
  • Er zit bloed in uw ontlasting in plaats van erop
  • De aambeien puilen erg uit
  • Als u niet zeker weet dat het aambeien zijn;
  • Als u buikpijn heeft;
  • Bij verlies van meer dan een paar druppels bloed.

Wat kunt u er zelf aan doen?

De meeste aambeien verdwijnen vanzelf binnen enkele weken. Een goede stoelgang en zachte ontlasting kunnen aambeien voorkomen en de genezing bevorderen; Vezelrijke voeding (zemelen, volkorenprodukten, rauwkost en fruit zoals pruimen, abrikozen, appels met schil) kan de stoelgang verbeteren.Veel drinken (6-8 glazen vocht per dag) en voldoende lichaamsbeweging maken de ontlasting zachter;Houd verder de ontlasting niet te lang op en pers niet hard. Maak na de stoelgang de anus schoon met water en dep hem droog, bijvoorbeeld met zacht toiletpapier of watten.