Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op 

Tel nr: 010-4259033 

 Email: info@mathenesserapotheek.nl

Maagklachten komen veel voor: één op drie mensen heeft er wel eens last van. De daarbij horende verschijnselen zijn: opboeren, een opgeblazen gevoel, maagpijn, misselijkheid en braken. Het maagslijmvlies kan door allerlei oorzaken verzwakken, bijvoorbeeld een bepaald medicijngebruik of roken. Soms is het een combinatie van oorzaken. Om de oorzaken van maagklachten op te sporen kan bij Bergman Clinics een maagonderzoek ofwel gastroscopie worden uitgevoerd. In het moderne scopie centrum kunt u met een verwijsbrief van de huisarts altijd snel terecht.

Veelvoorkomende aandoeningen aan de maag zijn:

Brandend maagzuur:

Brandend maagzuur is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. De sluitspier van de slokdarm zorgt ervoor dat voedsel alleen door kan naar de maag en in principe niet terug. Echter werkt deze niet
altijd goed, waardoor brandend maagzuur ontstaat. Iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur. Dit is niet ernstig. Indien het zeer regelmatig voorkomt is het belangrijk om wel te laten onderzoeken waar de klachten vandaan komen, omdat het risico bestaat de slokdarm gaat ontsteken. De zure maaginhoud kan de slokdarm namelijk aantasten.

Luie maag:

De oorzaak van maagklachten is niet altijd te achterhalen. De laatste tijd is meer bekend over een zogenaamde ‘luie' maag. Dit betekent dat de spieren van de maagwand te langzaam kneden en mengen. Dit zorgt ervoor dat het veel langer duurt voor het voedsel klaar is om naar de dunne darm te verhuizen. Al die tijd kan het maagsap op de maagwand inwerken, waardoor deze geïrriteerd kan raken. Bovendien kan
het maagsap gemakkelijker de slokdarm in stromen.

Maagzweer:

Veel mensen denken dat een maagzweer ook kan komen door stress, maar dat is niet zo. Sinds enige tijd weten we dat de ‘Helicobacter pylori' bacterie een grote rol speelt bij het ontstaan van maagzweren.
De term maagzweer is een beetje misleidend. Bij 80% van de zweren gaat het om zweertjes in de twaalfvingerige darm. Symptomen die duiden op een maagzweer: knagende pijn hoog in de maag, vlak voor of na het eten. Ook eerder genoemde verschijnselen als boeren, brandend maagzuur en misselijkheid kunnen optreden.

Maagslijmvliesontsteking:

Het vlies waarmee de binnenkant van de maag is bekleedt om de maagwand te beschermen tegen maagzuur kan soms beschadigen waardoor er een ontsteking ontstaat. Tijdens een gastroscopie kan dit worden vastgesteld, al is dit eveneens vast te stellen aan de hand van het klachtenpatroon. Vaak worden voedingsadviezen gegeven om de maagklachten te verminderen.